Skrivet av Mats Wiman

Välkommen till friskadiabetiker.se


Den här bloggen har jag skapat för oss som kan kalla oss friska diabetiker OCH alla som är intresserade av/nyfikna på diabetes. En frisk diabetiker definierar sjukvården som en diabetiker med ett långtidsblodsocker (HbA1c) till under 6 % (52 mmol/mol) eller 5,4 (46 mmol/mol), i mitt eget fall 4,9/41) genom att låta bli att äta kolhydrater och istället äta mycket fett, dvs. LCHF (Jag vet ingen annan medicinfri metod). Min tanke är att man ska kunna berätta om sin sjukdomshistoria, sitt val av kost, sina andra åtgärder (motion, sömn, yoga o.likn.) om böcker och bra informationskällor för den kunskaps-sökande, samt hur att hantera den sociala sidan av kosten (”Äsch, EN tårtbit av min nygjorda tårta kan du väl ta”)

Jag berättar om min egen sjukdomshistoria nedan.
Mats Wiman
Frisk diabetiker
info@friskadiabetiker.se alt. LCHF@MatsWiman.se
Tel 0478-10111 * Fax 0478-10199 * Mobil 070-5769797
Tanken är också att alla som intresserar sig för diabetes och dess botande ska dra nytta av den information som dyker upp på bloggen och att de även ska kunna lämna egna bidrag genom att ställa frågor elle lämna kommentarer.

OBS !
Du kan själv göra inlägg under egen rubrik.(Startsidan: SKRIV ETT EGET INLÄGG).
Alla inlägg kan kommenteras (med iakttagande av näthut)

Min egen sjukdomshistoria

1998 fick jag diagnosen åldersdiabetes / diabetes mellitus / diabetes Typ2. Därefter fick jag genomlida
den parodi på vård som svensk diabetesvård erbjuder sina intet ont anande patienter.
Många (t.o.m. inom sjukvården) vet inte att diabetes innebär att en människa inte kan hantera kolhydrater.
Oförmågan medför att blodsockret höjs och förblir högt = Diabetes Typ 2.
Socker i blodet är skadligt för många av kroppens celler och bidrar också till att inflammationer uppstår och förvärras.
Kända följder är neuropati (nervskador), makulär degeneration (förstöring av ögonbottnens blodkärl),
skapande av och losskoppling av blodplättaggregat (blodproppar), vilka kan förosoraka hjärt- eller hjärninfarkt (stroke), samt skador på mäns genitalieblodkärl (medför impotens).

Sjukvårdens råd var: ”Ät den mat som gör er sjuka”
Ingen sa så ordagrant, men det är den logiska och faktiska konsekvensen av de råd som ges.
”Tallriksmodellen” med sina 50-60 energi% kolhydrater innebär för en diabetiker en överbelastning av
den insulinproducerande bukspottkörteln.

Om kroppens celler inte tar emot insulinets hjälp med att förbränna det socker som kolhydraterna
omvandlats till stiger blodsockret till nivåer som vållar snabb död om inte åtgärder vidtas. Denna
sockersjuka får då de ovan nämnda skadliga följderna, där de mest dramatiska är hjärtinfarktoch hjärninfarkt (stroke) vilket i många fall leder till en förtida död.

De råd som gavs var: ”Du kan äta vad du vill men du bör gå ner i vikt !” (Hur det skulle åstadkommas hade man inget svar på)
Om man utgår från att vården inte önskar patienterna en förtida död, återstår inget annat (enligt den
okunniga vården) än att patienten får insulinsprutor för att hjälpa till att förbränna sockret.
Samtidigt blockerar insulinet förbränningen av fett vilket medför viktökning.
Dessutom förskrevs automatiskt kolesterolsänkande medicin (statiner) blodtrycks-sänkande mediciner.
Pillerkarusellen avrundades med Metformin  eller andra alternativ (t.ex. Avandamed), vilka påstås öka cellernas förmåga att ta emot insulinet.

Att det finns en åtgärd som är överlägsen alla mediciner förtegs.

Tack vare frimodiga och kunniga oberoende forskare som Annika Dahlqvist, Uffe Ravnskov, Lars Erik Litsfeldt och Sten Sture Skaldeman kunde jag vrida mig loss ur den sjuka sjukvårdens dödliga käftar och bli frisk, slank och välmående genom att äta en kolhydratfattig kost (LCHF – LowCarbHighFat)

Start: 2 januari 2008 med LC, april HF samt kg 15 lättare (97-82 kg, idag: 82 kg), i maj slängde(återlämnade) jag  alla mediciner (statiner, blodtryckssänkare samt Metformin) och upplevde välmående och styrketillväxt.

>>>Sommaren 2010 intervjuades jag av Kostdoktorn Andreas Eenfeldt:

2010 i oktober förklarade sjukvården mig vara ”icke-diabetiker” vilket egentligen är en feldiagnos. Jag är lika mycket diabetiker som en nykter alkoholist är alkoholist.

Andra artiklar om diabetesvården och våra sjuka kostråd:
www.Kostdemokrati.se/matswiman

OBS! Jag har registrerat ‘www.HealthyDiabetics.se’ men den är ännu inte operativ. Återkommer!

NB! I have registered ‘www.HealthyDiabetics.se’ but it’s not yet operative. I’ll revert!

34 kommentarer

  1. copecca

    Hej Mats..

    En väldigt bra initiativ till en riktig sida för oss friska diabetiker. Kanske vi kan här med tiden ge lite styrka och bekräftelse till detta med hur viktigt och rätt det är med naturligt rätt kost för oss diabetiker. Nu syftar jag naturligtvis inte på vetebullar plus insulin som diabetesförbundet tycker vi kan äta .. ;)
    Kommer att lägga in min egen historia inom kort.. måste ju tänka rätt så all fakta kommer rätt i den ;)
    Men ..tummen upp såhär långt.

    Mvh. En till frisk diabetiker typ0

    • Josef Boberg

      Det gäller ju att äta så mycket som möjligt av ortomolekylär föda = artegen föda = ”riktig mat” för att ej drabas av diabetes och må optimalt väl – som jag ser det.

      Ingående i sak om vad jag grundar det på HÄR.

  2. Ludmila Ferm

    Hej Mats!

    Vilken bra idé att öppna en blogg för oss friska diabetiker. Hoppas att många hittar hit. Själv fick jag veta om den här sidan av bloggen Kostdoktorn.se. Jag är också diabetiker (typ 2), diagnosen fick jag för ett halvår sedan, men hade problem med sockret en längre tid, ca 9 år, och det hette glukosintolerans. Sedan uppmättes fastesocker både till 7,5 och till 8 och till 9. Diagnosen blev diabetes och jag blev erbjuden Metformin, vilket jag vägrade att ta. Jag hade tur, anser jag, att jag redan innan diagnosen var ganska bra påläst om kolhydraternas skadeverkningar och om vad man skall göra själv för att hålla blodsockret på en normal nivå. Har läst både Annikas och Andreas bloggar och alla kommentarer där. Min läkare blev mycket skeptisk till mina berättelser (jag bor numera i Frankrike och har således en fransk läkare), men han börjar nog förstå att jag hade rätt. Mina senaste analyser visade långtidssocker på 5,5%, fastesockret låg på 5,7. Jag kollar mitt socker nästan dagligen och antecknar vad jag har ätit och nu är jag helt övertygad om att det är kolhydrater ( det spelar ingen roll om de är så kallade långsamma eller snabba) som min kropp inte kan hantera. Jag äter en mildare form av LCHF och håller min blodsocker ”i form”. Jag är snart 65 år gammal, har aldrig varit överviktig och aldrig rökt och har tränat mycket bl. a på Friskis&Svetttis. Har inte upplevt diabetesvården i Sverige, men tror att det är likadant överallt. Franska motsvarighet till Socialstyrelsen rekommenderar mycket spannmål och andra kolhydratrika produkter till sida diabetiker samt mycket frukt.
    Bra att det finns folk som försöker ändra på sådana dumheter!

    • town of salem coin generator

      Write more, that is all I have to say. Actually, it seems as if you relied on the movie to make your point. You certainly know what youre referring to, the reason why throw away your current intelligence on just posting videos to your blog when you might be giving us something enlightening to read?

    • http://www.accessgamecoins.win/

      I would agree, Julia: flow rolling, at least as I understand it, is not the same thing at all. Flow rolling is a drill for loosening up and getting people to experiment. When I teach class, I try to always end the sparring section with a round of flow rolling: I find it also helps to calm down aggression. is what I think of as flow rolling. As ever, most likely just a matter of semantics.

  3. Per-Lars Lundström

    Mycket bra idé med denna bloggen. Vi som snurrat runt i vårdsvängen har mycket som vi behöver skriva av oss – både upprörande saker och uppmuntrande. Att få läsa andras upplevelser är också värdefullt.
    Jag återkommer.

  4. Eva

    Fantastiskt bra initiativ !
    Jag är inte själv diabetiker men så småningom kan kanske du och ni andra som delger er historia sammanställa dessa till en bok eller häfte med alla ”anekdoter” (som de som tror sig VETA vad som är rätt kost brukar kalla våra positiva beprövade erfarenheter.) Dessa häften kan kanske sedan spridas på olika sätt…??

  5. Sven Erik Nordin

    När Socialstyrelsen i maj 2009 kom med nya nationella riktlinjer för diabetesvården – och knappt nämnde något om kosten, så skrev jag en indignerad artikel på Newsmill med titeln ”Varför vill Socialstyrelsen inte ha friska diabetiker?” Under de år som gått har Socialstyrelsen förstås undvikit att svara på min fråga. Möjligen är det under deras värdighet att ens kommentera något från en som varken är anställd av Socialstyrelsen eller kan ståta med någon professorstitel… Men eftersom Socialstyrelsen redan den 16 januari 2008 i sitt yttrande skriver:
    ”Socialstyrelsen ansluter sig till professor Bernes yttrande och bedömer att dr. Dahlqvists rekommendationer av ´lågkolhydratkost´ till patienter med övervikt och patienter med diabetes typ 2 idag kan anses vara i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet” – så måste man ställa sig frågan varför myndigheten inte tar sina egna yttranden på allvar. Så numera har jag alltså två allvarliga frågor till Socialstyrelsen: Varför vill man inte ha friska diabetiker – och varför tar man inte sina egna yttranden på allvar?

    När nu Mats Wiman föredömligt har skapat en blogg just för ”Friska diabetiker” – och det förhoppningsvis dyker upp många sådana där – så borde kanske Socialstyrelsen fatta, att det faktiskt finns just ”friska diabetiker” – att man inte måste acceptera det s.k. ”naturalförloppet” med ständigt tilltagande symtom. Med hjälp av kolhydratreducerad kost kan man som diabetiker hålla sig frisk och må bra – många helt utan medicinska preparat…
    Förhoppningsvis kan bloggen på sikt bidra till att skaka om den sjukdomsbevarande kolossen Socialstyrelsen och få tjänstemännen där att börja titta på den empiriska verkligheten. Det vore en from önskan inför det nya året!
    Men även om 95 % av alla diagnostiserade diabetiker skulle bli friska av kolhydratreducerad kost, så kunde sannolikt alla dessa föraktfullt viftas bort som ”anekdotisk evidens”. Så mina förhoppningar är trots allt begränsade… Men – som sagt – jag välkomnar denna blogg!

    • Mats Wiman

      Tack Sven-Erik Nordin!
      Utmärkt berättelse!
      Du borde göra om den till en artikel (”Gör ett eget inlägg” på startsidan fungerar nu:-)).
      Kopiera kommentaren och klistra in den i ditt inlägg. Fråga mig gärna. 0478-10111
      Mats

  6. Lars Pekkala

    Bifogar min berättelse angende min diabetes

    Upptäckte min diabetes 1994.
    Tyckte att jag fick dricka så mycket, det var under en period då jag drack mycket juice för det var ju så ”nyttigt”.
    Jag började misstänka att jag hade fått diabetes och kontaktade en bekant som jag visste hade diabetes för att höra om jag skulle få mäta mitt blodsocker med hennes mätare, vilket jag fick.
    Mitt blodsocker visade sig då vara på 18mmol. Dagen efter uppsökte jag vårdcentralen för att få göra ett besök hos diabetessköterskan och hon konstaterade att jag visst hade högt blodsocker.
    Jag fick en massa uppmaningar och råd hur jag skulle äta, motion osv. Det var viktigt med havregrynsgröt till frukost och det skulle vara havregryn med fiber.
    På min fråga om det skulle göra skillnad om jag lade om kosten till vegetarisk blev svaret nej, möjligen att jag skulle gå ner i vikt. (Jag hade lite övervikt).
    Jag tyckte att den info som jag fick var lite märklig och blev därför misstänksam och jag tog diabetesen på fullaste allvar, började därför kolla mitt blodsocker kontinuerligt för att lära mig hur kroppen reagerade på den mat jag åt.
    Havregrynsgröt hade jag ätit till frukost i många år men inte med fibrer, det visade sig att blodsockret steg betydligt mer när jag åt gröt med fibrer än vad det gjorde utan.
    Naturligtvis måste jag då kolla vad fiber i havregryn var för något, det visade sig att fibrerna var vetekli = vete. Det vet ju de flesta idag att det är det spannmål som innehåller mest med socker/stärkelse.
    Gick så småningom över till kornmjölsgröt, vilket för mig gav den lägsta blodsockerhöjningen.
    Vid nästa besök hos diabetessköterskan tog jag upp vad mina resultat visade och att det visst hade betydelse om man åt vegetariskt eller inte. Blodsockret var absolut lägre om jag åt vegetariskt även om det inte var bra.
    Diabetessköterskan förstod ingenting och hade absolut ingen godtagbar förklaring, i och med det tappade hon kontrollen över mig.
    Jag höll mig fortsättningsvis till viss husmanskost som jag tyckte jag fungerade hyfsat på, men det blev aldrig riktigt bra, jag var även ordinerad till att undvika fett och gjorde så, då jag inte visste bättre.
    Det gick några år, jag höll kontinuerlig koll på mitt blodsocker men det steg sakta men säkert. Jag hade en dialog med min dåvarande läkare, ( som var imponerad av min kontroll av mitt blodsocker), Jag tyckte att nu började mitt blodsocker ligga lite väl högt, därför bad jag om att få börja ta insulin, vilket jag fick.
    Efter ca. sju år fick jag se slutet av ett inslag på TV med Annika Dahlkvist, jag hann höra något om mat och diabetiker. Det måste jag absolut kolla, googlade på Annika och fick en träff på hennes blogg, som, vad jag förstår, måste ha varit ganska nystartad då.
    Jag läste allt och bland annat att hon rekommenderade en bok som heter” Ät Dig Ner I Vikt”, skriven av Sten Sture Skaldeman.
    Jag sträckläste boken och bestämde mig för att det här skall jag testa.
    Började äta köttfärsbiffar, stekta ägg, bacon och så vidare.
    Vid det tillfället behövde jag en insulindos på drygt 50 enheter/dygn. Det tog två dagar att fasa ut insulinet och har inte behövt något insulin sedan dess. Detta skedde 20 juli 2006.
    Efter ca. 2-3 veckor började jag känna mig konstig i kroppen, inte direkt ont i huvudet men konstig kände jag mig, halvslö, dåligt med vilja. Började verkligen fundera på om jag gjorde rätt, jag hade läst att man kunde få någon form av abstinens men att det skulle gå över på några dagar.
    Beslöt i alla fall att stå ut några dagar, det tog 3 dagar så började det vända och fick mera ork än vad jag hade haft på länge.

    Hälsovinster:
    2004 köpte vi en lite större bil och eftersom vi hade en husvagn var jag tvungen att uppgradera mitt körkort till E-kort på grund av totalvikten. Myndigheten upptäckte då att jag var diabetiker och därför blev mitt körkort villkorat. Jag var anmodad att skicka in nya läkarintyg en gång om året för att visa min status i både blodsocker och ögon. Mina ögonbottnar hade börjat få mörka fläckar som tydligen berodde på diabetesen, fick alltså fotografera mina ögon en gång om året ett antal år.
    Jag lade om kosten juli 2006, fyra månader senare var det dags att fota ögonen igen och då var de mörka fläckarna borta + att min synskärpa hade förbättras. 2008 fick jag meddelande om att mitt körkort inte var villkorat längre.
    Ett år efter jag lagt om kosten hade jag tappat 10kg i vikt, men har sedan legat ganska still även om jag skulle vilja gå ner 5kg till. Viktnedgången ser jag som en bonus då min kostomläggning var avsedd för min diabetes.
    Kan numera se mig som från Typ2:a till Typ0:a.

    Motion:
    Min motion bestod mest i timmespromenader några gånger i veckan tills det var dags för pension, började då tillsammans med min fru träna på ett gym. Detta pågick i tre år och visst var det bra med styrketräning, gympa och vattengympa, alla konditionshöjande enligt expertis. I slutet av den perioden började jag få väldigt ont i mina vader när jag ansträngde mig samt att jag upplevde det som att jag inte fick åt mig någon luft, blev väldigt andfådd.
    Fick tid hos läkare för att diskutera mina problem och hon misstänkte att det kunde vara kärlkramp och fick därför medicin som skulle sprayas under tungan vid känning. Tyckte inte att det hjälpte alls.

    Infarkt:
    2012 i slutet på maj, lagade frukost och kände att jag mådde inget bra. Började göra ont utefter högerarmen. Åt min frukost och tänkte, det här är inte bra. Tog mitt blodtryck som då var 240, sa till min fru att nu får du ringa ambulansen.
    På sjukhuset konstaterade man att jag hade fått en hjärtinfarkt.
    Åkte på undersökning för att se om det gick att göra en sprängning men tyvärr hade jag tre kärl som var helt täta varför det blev en bypass operation istället.
    Måste nämna att sjukvården är otroligt duktig i sådana här fall, min operation är som jag ser det väldigt lyckad. Men när det gäller kost och mediciner för diabetiker så finns det mycket i övrigt att önska.
    Visst, sjukhuset accepterade att jag åt LCHF men jag måste i princip lämna ett recept på hur maten skulle tillagas, vilket jag gjorde. Att sedan maten inte kom till mig är ett annat problem, men det fanns gott om kokta ägg på avdelningen.
    7 juni blev det operation och den 11juni åkte jag hem med ordination att bla. motionera.
    Med mig hem fick jag naturligtvis en läkemedelslista. Min fru hämtade ut angiven medicin på apoteket och jag som blivit misstänksam mot läkemedel, började läsa bipacksedlar.
    Hade då fått utskrivet bla. ett blodtrycksmedel, ”metroprolol”, som det står i bipackssedel att skall inte tas av diabetiker.
    Hur gör man nu? Jag hade i samma veva blivit kallad till både hjärtsköterska och läkare så jag avvaktade till dess. Hör också till att jag fått utskrivet statiner, men det har jag nekat till tidigare och hade för avsikt att inte äta dem nu heller.
    Hur som helst, kom till besök hos hjärtsköterskan och hon uppmanade och förmanade som sig bör.
    Jag tog upp frågan om blodtrycksmedicinen som diabetiker inte skulle äta, men fick till svar att det skulle jag visst det. Jag stod på mig att det står så i bipackssedeln och fick då ett svar som förvånade mig, ”man skall inte bry sig så mycket vad som står i bipackssedeln”. Då tänker jag, om man inte skall tro på vad som står på bipackssedeln hur skall man då kunna tro på vad hjärtsköterskan säger.
    Nåväl, blev också diskussion om statiner. Måste säga att jag blev ordentligt nedtryckt i ”skorna” då jag ifrågasatt varför jag skulle äta något som jag blev sämre av med tanke på muskelvärk osv.
    Hon började komma med argumentation som,” du skall veta att du är påkostad väldigt mycket pengar, osv.” Men då kunde jag svara med, Jag har faktiskt sparat väldigt mycket pengar åt landstinget då jag inte behövt ta något insulin osv. Och då kom gliringen, såå,” du tänkte ta tillbaka dom pengarna då”, mitt svar, nej, men din argumentation osv. Tycker nog att det är mycket lågt att dra in pengar i dom här sammanhangen.

    Läkarbesöket:
    Läkarbesöket var 30 minuter senare och naturligtvis hade sköterskan pratat med läkaren om vårat samtal.
    Hon sköt in sig direkt på statinerna och efter en stund så svarade jag att jag kunde väl testa men det minsta lilla jag känner så lägger jag av. Det godtog hon men att jag skulle höra av mig i så fall.
    Blev också samtalat om metroprolol och diabetes, det trodde hon inte på och kollade på fass på internet och visst det stod inget om diabetiker där, men hon slängde ur sig lite slarvigt, ”det kanske är ett annat fabrikat”, jaha du tänkte jag.
    När jag kom hem så kollade jag vad det var för fabrikat och kollade på nätet, och mycket riktigt det var ett annat fabrikat. Det fabrikat som jag fått innehöll glukos=socker och är förmodligen bindemedlet i tabletten. Enligt de uppgifter jag har så är det verksamma medlet i en tablett ca 25%, resten skall då vara ett bindemedel.
    Om man nu jobbar inom sjukvården och skall rekommendera läkemedel så bör man väl också hålla reda på vad läkemedlen innehåller så att det passar patienten….eller?
    Det hör till saken att personalen på apoteket, visste inte bättre heller.

    Statinerna:
    Jag började ta statiner, hade tagit dom i ca 14 dagar. Påbörjade att klippa gräsmattan, normalt ca en timmes jobb. När jag kommit till ungefär hälften kommer min fru ut och frågar hur det är när jag ser så plågad ut. Ont i armar, ont ben, ont i hela kroppen. Frun fick ta över och klippa klart.
    Hör till att jag klippt både före och efter den händelsen utan några andra problem än mina vader.
    Jag slutade omgående med statiner och har inte haft några sådana problem efter det.

    Min status idag:
    Min infarkt klassas som lindrig, det betyder tydligen att det inte finns några större skador på mitt hjärta, om det finns några skador alls, förutom tre stycken igensatta kärl. Min läkare som tog ultraljud på mitt hjärta jublade över att det såg så bra ut.
    Nu efter drygt halvt år känner jag att jag har en ork som är långt mycket bättre än före infarkten. Kan bara konstatera att problemet med min kondition har jag haft minst de senaste 15 åren. Har försökt träna i flera omgångar men aldrig känt att det gett mig någon större förbättring av konditionen, men nu efter operationen tycker jag att det svarar ganska omgående.
    Mina smärtor i vaderna som blev efter att jag promenerat ca 150 meter före infarkten, dom har minskat ordentligt, men det gör fortfarande ont men inte så mycket så att jag måste vila innan jag kan fortsätta.
    Har varit på årskontroll för min diabetes och läkaren tycker att mina värden är bra och hon är imponerad utav att mitt HbA1c är så bra utan medicin.
    Tror faktiskt att hon är intresserad av min kosthållning för det kommer några försiktiga frågor emellanåt. Kan möjligen bero på att hon är ung och intresserad.
    Har ännu inte konditionsmässigt kunnat ta ut mig så mycket att jag måste vila, det är mina vader som fortfarande är begränsningen.
    Nu mellan jul och nyår har jag skottat tak på carport, garage, altantak och hustak, en totalyta på ca 200 m2. I snitt har snödjupet varit ca 0,6m. Och som jag skrivit ovan, konditionsmässigt inga problem men jag fått tagit 30 sekunders pausar då och då.
    Lars Pekkala

    • Mats Wiman

      Tack Lars Pekkala!
      Mycket intressant kommentar!
      Du borde göra om den till en artikel (”Gör ett eget inlägg” på startsidan fungerar nu:-)).
      Kopiera kommentaren och klistra in den i ditt inlägg. Fråga mig gärna. 0478-10111
      Mats

      • Micheal

        [189] chiTypically, the company will issue something about the tax treatment, especially if it is a nonrecognition event., such as a D reorg or something similar. Anything in the SEC fin21gs?I&#8il7;d answer myself that but it is getting squarely into advice, and as you know, I cannot go there. Still, I would think ordinary tax treatment for a share exchange and boot is in order here. Don’t know the deal but isn’t it cash and stock in exchange for ADS’?

    • Jonas

      Hur kommer det sig att Lars Pekkala efter 6 år på LCHF kost behöver göra bypassoperation av hjärtat och låtsas som om den fettrika dieten inte hade något att göra med kärlförträngningarna?

  7. Leifi

    Jag tycker att du formulerar dig övertygande och väl, både i tal och text. Dessutom verkar du väldigt påläst. Därför vill jag fråga dig en del som jag inte riktigt känner till om typ 2 diabetes.
    Har du och andra typ 2 diabetiker alltid nedsatt insulin produktion?
    Eller är det så att kroppen svarar på även tillräckligt stora mängder insulin. Om så är fallet, vad är det i kroppen som har nedsatt funktion?

    • Mats Wiman

      Hej Leifi och tack för berömmet!
      Ärligt talat vet jag själv för litet om det du frågar. Jag har aldrig fått mätt mitt insulin.
      Oftast är man typ2-diabetiker pga. för lite insulin eller pga. insulinresistens.
      Jag måter varje dag mitt fasteblodsocker och vet därför precis vad jag bör äta för att ständigt ha ett blodsocker på under 6 på min mätare och därför har jag aldrig fördjupat mig i de frågor du ställer men hoppas kunna återkomma i frågan (eller att någon som vet hoppar in och svarar (en av idéerna med bloggen/forumet).

  8. Karl E. Arfors

    Insulinresistens leder till högre blodsocker – men i början av sockersjuka (Diabetes 2) producerar den sjuke ofta mycket extra insulin. När pankreas (bukspottkörteln) inte orkar producera mer insulin blir det för lite och man får hyperglykemi- symptomen – alltså för mycket socker i blodet. Att producera insulin är väldigt varierande i populationen – Skaldeman ex. blev aldrig sockersjuk, han blev bara fet, genom att han kunde producera mera insulin som lagrade in kolhydraterna.
    Att sänka intaget av socker och snabba KH är det enklaste sättet att normalisera individens insulinproduktion, och minska risken att bli insulinresistent och få diagnosen Diabetes 2.
    Jag rekommenderar alla som läser här att som FRISKA DIABETIKER sprida informationen till alla sjuka diabetiker och så rekommenderar jag att läsa Ann Fernholms bok ”ETT SÖTARE BLOD – om hälsoeffekterna av ett sekel med socker” Ann Fernholm är en disputerad och begåvad journalist, som lärt sig området och kan beskriva det på ett enkelt sätt – hon kan nå ut till kamrater och kompisar som ännu inte undkommer den förlegade medicin som bedrivs av oförstående läkare, som glömt både biokemi och fysiologi.
    hälsar karl

  9. Pingback: Helt frisk efter 40 år med sjukdomar! | Mats Wiman
  10. Per-Lars Lundström

    Denna artikel handlar om min resa från dömd till naturalförloppet för diabetes till insikten om att jag i många år underhållit en diabetesindustri. Den var publicerad en tidskrift som heter GODA NYHETER och som utkommer i Göteborg. Artikeln har varit publicerad på andra sajter på nätet.
    Sedan har mycket vatten flutit under broarna. Men det får jag återkomma till.

    Ur Goda Nyheter september 2009

    Låt fettet få upprättelse

    Jag var diabetiker i 17 år ända till min fru för tre år sedan (2006) läste en bok skriven av en skattejurist. Efter den händelsen är jag bara en potentiell diabetiker.

    I Sverige har 370 000 personer diagnosen diabetes typ II. Mörkertalet är troligen lika stort. En trefaldig ökning på 30 år!
    När det upptäcktes att jag hade förstadiet till diabetes fann jag väl fungerande rutiner i vården för att hantera sjukdomen med medicin, kostråd och diverse hjälpmedel. Jag skriver medvetet ”hantera” därför att det aldrig var frågan om att bota eller att hindra sjukdomsförloppet. Trots all uppmuntran jag fick av de medicinska proffsen, vet jag nu att det fanns en hemlig agenda, som alla utom jag kände till, nämligen att sjukdomen förväntas följa ett naturalförlopp som förr eller senare slutar med insulinbehandling och i värsta fall leder till allvarliga komplikationer.

    Ständigt hungrig

    Att maten är viktig förstår man av att dietisten intar en central roll i behandlingsteamet. Om man är överkänslig för till exempel gluten eller laktos, så utesluter man självklart detta ur kosten. Men samma sak gäller inte om kroppen inte kan hantera kolhydrater. Som diabetiker är man rekommenderad att äta potatis, bröd, pasta, ris och frukt, trots att man därigenom höjer de farliga socker- och insulinnivåerna i blodet, på samma sätt som rent socker och trots att det är sockret som ger komplikationerna.
    Desto bestämdare var rekommendationerna kring fett – det mättade fettet var fullständigt demoniserat. Endast lättmargariner och växtoljor i mindre mängder var godkänt.
    Jag efterföljde lydigt råden, men jag var hungrig jämt. Det blir man om man äter mycket kolhydrater och lite fett. Vad gör man då? Man kan ju inte stilla hungern genom att dricka olivolja, eller knapra på protein i form en mager biff eller ägg med sitt påstådda farliga kolesterol. Återstår kolhydrater som frukt eller grovt bröd med lättmargarin. De var ju trots allt godkända livsmedel. Ironiskt nog kallas detta ”kostbehandling”. Men hur jag än ansträngde mig att äta magert, fiberrikt och frukt och grönsaker som föreskrivet, så var jag snart i en neråtgående spiral och det blev till slut oundvikligt med insulin och med tiden i ökande doser. Ett moment 22!

    Slipper ta insulin

    Så kom vändpunkten för tre år sedan, mitt blodsocker normaliserades på en vecka och jag blev således insulinfri och är så fortfarande efter tre år. De komplikationer jag fått av att kolhydratmisshandla min kropp så länge förbättrades med tiden.
    Det var boken ”Fettskrämd” skriven av Lars-Erik Litsfeldt, som fick mig att förstå sammanhanget. Lars-Erik Litsfeldt är jurist till professionen och drabbades av diabetes, hjärtinfarkt och var överviktig. Han tog sin sjukdom i egna händer. Genom egen research upptäckte han att de officiella kostråden till både friska och sjuka saknade vetenskaplig grund. Snarare handlade det om ekonomi, politik, och myter. Han gjorde tvärtemot de råd han fått och fick då normalt blodsocker och blev normalviktig. Han har senare skrivit ännu en bok, ”Diabetes.inte”, och en kokbok med LCHF-recept. Även boken ”Ideologin, pengarna och kostråden” är skriven av honom.

    Frisk med fläsk

    Jag och min fru följer Lars-Erik Litsfeldts exempel. Vi äter inte bröd, potatis, ris, pasta, spannmål, frukt, margariner eller växtoljor. Vi äter kött, fläsk, fisk, skaldjur, ägg, feta såser, alla feta varianter av mejerivaror och ovanjordsgrönsaker. Det är i enlighet med LCHF (Low Carb High Fat). Man utesluter eller minskar kolhydrater (socker och stärkelse) och ersätter med animaliskt fett. Både gott och nyttigt. Det resulterade i viktnedgång och medförde en rad andra hälsofördelar också, men det är en annan historia. Jag är fortfarande en potentiell diabetiker. Gör jag avsteg från min kost så är jag tillbaka i min sjukdom. Men det är så stora vinster med LCHF att jag inte saknar det jag måste avstå ifrån.
    ”Mättat fett, kolesterol, hjärt-kärlsjukdomar”, tänker kanske några. Dem vill jag bara rekommendera att läsa ”Fett och kolesterol är hälsosamt” av docent Uffe Ravnskov. Den boken förklarar den obefogade fettskräcken, som gastkramar hela västvärlden och som gett upphov till fetmaparadoxen, det vill säga ju mindre fett vi äter, desto mer ökar fetma och diabetes. Vi är inte annorlunda än andra djur. Vi blir sjuka av det som vi inte är anpassade att äta.
    Detta är egentligen ingen nyhet utan en kunskap som åter kommit till heders. För 50-60 år sedan var det självklart att en person med diabetes inte skulle äta kolhydrater men däremot mycket fett. Fläsk och gräddstuvad vitkål!

    Per-Lars Lundström
    Göteborg
    Observera att detta inte handlar om diabetes typ I, som oftast drabbar barn och ungdomar och som alltid kräver insulinbehandling. Då är det bra att det finns insulin. Men även för en person med diabetes typ I är det fördelaktigt att minska på kolhydraterna och byta ut dem mot fett.

    P.S
    Man kan tillägga att beräkningen av antalet diabetiker har ökat sedan jag skrev artikeln och att diabetesinsjuknandet kommer att fortsätta att öka så länge de perversa kostråden tillåts att spridas. Man kan också tillägga att Lars-Erik Litsfeld kommit ut med fler böcker, vilket också Uffe Ravnskov gjort. Man kan också tillägga att Soc. styr. numera anser att det är förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet att ge råd om LCHF-kost till diabetiker. D.S

  11. Eva

    Hej alla
    Vill även jag peppa er att skriva ner er diabeteshistoria och skicka till http://diabetesportalen.se
    Såg om detta på Kostdoktorns blogg idag… Ska bli spännande att se om de tar in historier om personer som blivit bättre/helt bra med hjälp av kostomläggning…
    Lycka till!

  12. Mats Wiman

    Tack Per-Lars Lundström!
    Du borde göra om din kommentar till en artikel (”Gör ett eget inlägg” på startsidan fungerar nu:-)).
    Kopiera kommentaren och klistra in den i ditt inlägg. Fråga mig gärna. 0478-10111
    Mats

  13. Bengt Nilsson

    Följande är även postat på Kostdoktorns forum: http://forum.kostdoktorn.se/topic/1110-diabeteskompis-om-friska-diabetiker/

    Till: ‘diabeteskompis@ungdiabetes.se’ (http://www.diabetes.se/ungdiabetes)

    Hej,

    Jag undrar vad ni tycker om det som framförs på denna sida?
    http://friskadiabetiker.se/
    Är det lämplig kost för barn och ungdomar?

    Vänliga hälsningar,
    Bengt Nilsson

    Hej Bengt!

    Intressant sida du har hittat. Vi i Ung Diabetes uttalar oss inte vidare vi gillar eller inte gillar olika hemsidor, bloggar, forum med mera. Men det verkar som att bloggen är inriktad för dem som lever med typ 2 diabetes och vi i rådet jobbar främst med de ungdomar som har diabetes typ 1.

    Våran dietist rekommenderar att man följer Socialstyrelsens vägledning -kost vid diabetes, som ligger på deras hemsida, se länken längre ned. Det som är farligt om en person med diabetes typ 1 äter för mycket LCHF är att de kan få insulinbrist vilket kan leda till ketoacidos. Och en person med diabetes typ 1 kan aldrig bli frisk med hjälp av endast kosten.

    Länk till Socialstyrelsens riktlinjer: http://www.socialsty…1/2011-11-7.pdf

    Hoppas att du har fått svar på din fråga!

    Vänliga hälsningar
    Diabeteskompis

  14. Annica Lundh

    Hej!
    Jag vill rekommendera ett online apotek, http://www.apo101.net. Jag och min make brukar b¨de två beställa våra mediciner därifrån. jag, diabetesmedicin, och min make impotensmedicin. Vi har gjort det under flera års tid och alltid varit mycket nöjda. Billigare och smidigare än apoteket, för samma produkter, lagligt, och dessutom med leverans hem till dörren.

    Lycka till!

    Kram Annica

Skriv ett svar till town of salem coin generator Avbryt svar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Skrivet av Mats Wiman

Kostråden-dödar-typ2-diabetiker – långsamt

Ni kanske också lagt märke till den utmärkta webbsidan NOSUGARADDED.SE med pregnanta och pålästa avslöjanden och påpekanden om den bedrägliga värld vi lever i. Speciellt klarspråkad är Lars Lindbloms inlägg med rubriken som ovan: ”http://nosugaradded.se/kostraden-dodar-typ2-diabetiker-langsamt” Jag har hittills bara kunnat instämma i det som sägs på sidan. BRAVO! Mats

Skrivet av Mats Wiman

Okunniga läkare och professorer har inte en susning

Ralf Sundberg och Tore Scherstén har i Läkartidningen skrivit en mycket insiktsfull och manande artikel som kan lugna oss diabetiker som förbättrar vår hälsa genom att tillämpa strikt LCHF där ju fett, enkannerligen mättat fett, spelar en stor roll. Jag lugnades redan 2008 genom Uffe Ravnskovs bok ”Fett och kolesterol är hälsosamt” och den här.. Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Minska insulindosen farligt?

Det otroliga har hänt: En professor, tillika ordförande i Barndiabetesfonden reagerade på följande insändare av Erik Lindquist i Kramfors i Tidningen Ångemanland (www.allehanda.se): http://www.allehanda.se/opinion/insandare/ifragasatter-landstingets-kostrad-till-diabetiker med följande inlägg: http://www.allehanda.se/opinion/debatt/att-minska-insulindoserna-kan-bli-livsfarligt och fick berättigad kritik för sin kunksapnivå av en annan insändare: http://www.allehanda.se/opinion/insandare/skrammande-daligt-insatt samt ett relevant påpekande: www.allehanda.se/opinion/insandare/positivt-for-alla-att-minska-blodsockersvangningarna med ännu en replik av Erik Lindquist: http://www.allehanda.se/opinion/insandare/lagt-intresse-for-kostens-betydelse Kostdoktorn fick.. Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Halleluja! Äntligen glass för diabetiker!

Som jag redan nämnt tidigare (http://friskadiabetiker.se/?s=synder ) har jag hittat en perfekt avslutning på dagens intagande av livsmedel, nämligen Alvestaglass ”sockerfria glass”: VANILJ Ingredienser: Vatten, Fyllnadsmedel (polydextrose), Grädde (laktosfri), Äggula, Cocosfett, Naturlig Vaniljarom, Mjölkpulver (laktosfritt), Stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl,guarkärnmjöl), Emulgering (Veg Mono- och diglycerider, karragenan), Bourbon Madagaskar Vaniljstång, Sötningsmedel (steviolglykosider) Allergiinformation: Produkten innehåller ägg och mjölk (laktosfri)… Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Halleluja! Äntligen bröd för diabetiker.

Jag har nu i 6 år avstått från alla sorters bröd då jag vet att spannmål i alla former ger höjt blodsocker och därmed arbetar mot min hälsa och ger mig ett långtidssocker som gör mig till sjuk diabetiker istället för frisk. Att helt avstå från bröd är det svåraste av alla avståenden. Hela mitt.. Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Hur många miljoner kan landstingen spara med LCHF?

Min gode vän Erik Lindquist i mitt gamla landsting Västernorrland har lyckat med konststycket att få en relevant insändare införd i gammelmedia (tidningen Ångermanland/Allehanda): http://www.allehanda.se/opinion/insandare/ifragasatter-landstingets-kostrad-till-diabetiker För den late/jäktade/bekväme ser den ut så här: INSÄNDARE i Tidningen Ångermanland (TÅ) ——————————————————————————————————- Öppet brev till landstingsledningen: Landstinget köper årligen in insulin till kolhydratintoleranta (diabetiker) i länet för 36.. Läs hela inlägget.