Skrivet av Mats Wiman

Vår ketogena LCHF-kost är bra även för Typ1:or

På Kostdoktorn.se hittade jag en mycket glädjande blogg: http://diabetestypettlchf.blogg.se/2013/january/mitt-forsta-blogginlagg.html
där det framgår att en etta:s hälsa förbättras mycket genom LCHF-kost.

Symptomfrihet (som hos oss 2:or) uppnås i och för sig inte men insulinförbrukningen minimeras och hälsan förbättras på ett antal punkter.

Jag hoppas på ett fruktbart samarbete mellan våra bloggar.

Mats

6 kommentarer

  1. ah

    Visst funkar LCHF för typ 1 och även LADA diabetiker. Lada-typ kallas en typ 1 diabetiker som fått sin ”sockersjuka” (som vi borde kalla sjukdomen för)efter 40-50 års åldern. Jag fick min vid 60.
    Naturligtvis blev jag feldiagnoserad som en typ 2 med metformin ett år tills jag till slut fick ett GAD prov , som bevisade att jag var LADA. Jag hade då kört LCHF i några månader och gått ner till 47 kilo men det förbättrade inte mitt socker. Min egen insulin produktion var kanske bara 50% då. Hade jag fått insulin med en gång kanske jag hade hunnit rädda mer av insulin produktionen.
    Vid diagnosen läste jag ALLT som gick att läsa på nätet, köpte böcker tex Bernstein etc. Jag hade med mig 5-6 A4 sidor med frågor till Diabetessköterska, Läkare och Dietist….
    Diabetessköterskan sa bara ”oj jag var sååå smal 58 kilo) då skulle vi fixa diabetesen- det är ingen 2a sa jag och stoppade undan all frågor. Henne gick jag inte till mer..
    Läkaren blev helförbannad: ” komma hit med en massa papper, det tänker jag inte lyssna på” han blev också utbytt- jag klagade och bytte vårdcentral..
    Till Dietisten sa jag ” jag kan ju inte äta kolhydrater eftersom det är det jag blir sjuk av så hur skall jag äta ” (detta var första och enda mötet) – oh nej säger hon bara ät som vanligt och parera med insulinet.
    Detta var 2005. Tack o lov hittade jag Annika D och Kostdoktorn, Kolhydrater i fokus och läste allt.
    Jag kunde sänka min Lantus och måltidsinsulinet Novorapid och sen dess hållit samma enheter.
    Än så länge inget ”natural förlopp” med diverse försämringar infunnit sig. Mitt HBAIc ligger runt 47 (5,5). Det bästa med så låga insulin doser är ju att man inte behöver riskera allvarliga känningar eller höga värden- sockret ligger stabilt.
    Jag gick ur den lokala Diabetesföreningen när de inte ens ville prata om lågkolhydratkost =LCHF.
    ”Det vet ju alla hur farligt det är med fett”!! var svaret jag fick. Vi följer de rekommenderade råden!!
    Det är kriminellt att inte ALLA diabetiker får reda på (av sjukvården) att det finns ett sätt att leva/äta
    på som förbättrar livet för nästan alla- sen är valet upp till var och en hur man vill göra.
    När man väl börjat med LCHF är det inget märkvärdigt- tvärtom..
    Alla mina värden efter 7 år (ej super strikt då jag inte vill gå ner mer i vikt) är fantastiska. Kolestrol, triglycerider och apokvot kan inte vara bättre.
    Jag uppmanar alla diabetiker att våga ta tag i sin sjukdom, skaffa kunskap och börja- det blir bara bättre. Lycka till

    • Mats jJ C Wiman

      Tack ah för denna hemska berättelse med lyckad utgång!
      Mats

      PS.
      Jag kände mig obildad och googlade därför fram följande:
      LADA = Latent Autoimmune Diabetes of Adults (Diabetes typ 1 hos vuxna (dvs hos dem brukar ha D2))
      LANTUS = http://www.lantus.com/ ung. långtidsinsulin

  2. Lise-Lotte Linde-Olsson

    Jag är diabetiker sedan många år typ 1

    Tänker nu gå över tllLCHF kost.Min fråga. Hur många ggr per dag bör jag äta?.Nu äter jag var tredje timme.Vad bör jag äta som mellanmål? Hur är det med kaffe? Hälsning Lise-Lottd

  3. camilla

    Hej
    jag är typ1 diabetiker sen 31år tillbaka. Har länge levt med höga blodsockervärden och har nu fått nog av det. I måndags 18/8 började jag min lchf resa,men trots jag inte äter kolhydrater så höjs mitt blodsocker enormt mkt. Min fundering på detta är om det kan vara så för att kroppen håller på och ställer om sig och gör sig av med allt socker som finns lagrat?Något tips på vad jag skall göra?
    Mvh Camilla

Skriv ett svar till Lise-Lotte Linde-Olsson Avbryt svar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Skrivet av Mats Wiman

Kostråden-dödar-typ2-diabetiker – långsamt

Ni kanske också lagt märke till den utmärkta webbsidan NOSUGARADDED.SE med pregnanta och pålästa avslöjanden och påpekanden om den bedrägliga värld vi lever i. Speciellt klarspråkad är Lars Lindbloms inlägg med rubriken som ovan: ”http://nosugaradded.se/kostraden-dodar-typ2-diabetiker-langsamt” Jag har hittills bara kunnat instämma i det som sägs på sidan. BRAVO! Mats

Skrivet av Mats Wiman

Okunniga läkare och professorer har inte en susning

Ralf Sundberg och Tore Scherstén har i Läkartidningen skrivit en mycket insiktsfull och manande artikel som kan lugna oss diabetiker som förbättrar vår hälsa genom att tillämpa strikt LCHF där ju fett, enkannerligen mättat fett, spelar en stor roll. Jag lugnades redan 2008 genom Uffe Ravnskovs bok ”Fett och kolesterol är hälsosamt” och den här.. Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Minska insulindosen farligt?

Det otroliga har hänt: En professor, tillika ordförande i Barndiabetesfonden reagerade på följande insändare av Erik Lindquist i Kramfors i Tidningen Ångemanland (www.allehanda.se): http://www.allehanda.se/opinion/insandare/ifragasatter-landstingets-kostrad-till-diabetiker med följande inlägg: http://www.allehanda.se/opinion/debatt/att-minska-insulindoserna-kan-bli-livsfarligt och fick berättigad kritik för sin kunksapnivå av en annan insändare: http://www.allehanda.se/opinion/insandare/skrammande-daligt-insatt samt ett relevant påpekande: www.allehanda.se/opinion/insandare/positivt-for-alla-att-minska-blodsockersvangningarna med ännu en replik av Erik Lindquist: http://www.allehanda.se/opinion/insandare/lagt-intresse-for-kostens-betydelse Kostdoktorn fick.. Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Halleluja! Äntligen glass för diabetiker!

Som jag redan nämnt tidigare (http://friskadiabetiker.se/?s=synder ) har jag hittat en perfekt avslutning på dagens intagande av livsmedel, nämligen Alvestaglass ”sockerfria glass”: VANILJ Ingredienser: Vatten, Fyllnadsmedel (polydextrose), Grädde (laktosfri), Äggula, Cocosfett, Naturlig Vaniljarom, Mjölkpulver (laktosfritt), Stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl,guarkärnmjöl), Emulgering (Veg Mono- och diglycerider, karragenan), Bourbon Madagaskar Vaniljstång, Sötningsmedel (steviolglykosider) Allergiinformation: Produkten innehåller ägg och mjölk (laktosfri)… Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Halleluja! Äntligen bröd för diabetiker.

Jag har nu i 6 år avstått från alla sorters bröd då jag vet att spannmål i alla former ger höjt blodsocker och därmed arbetar mot min hälsa och ger mig ett långtidssocker som gör mig till sjuk diabetiker istället för frisk. Att helt avstå från bröd är det svåraste av alla avståenden. Hela mitt.. Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Hur många miljoner kan landstingen spara med LCHF?

Min gode vän Erik Lindquist i mitt gamla landsting Västernorrland har lyckat med konststycket att få en relevant insändare införd i gammelmedia (tidningen Ångermanland/Allehanda): http://www.allehanda.se/opinion/insandare/ifragasatter-landstingets-kostrad-till-diabetiker För den late/jäktade/bekväme ser den ut så här: INSÄNDARE i Tidningen Ångermanland (TÅ) ——————————————————————————————————- Öppet brev till landstingsledningen: Landstinget köper årligen in insulin till kolhydratintoleranta (diabetiker) i länet för 36.. Läs hela inlägget.