5 kommentarer

 1. Pre-diabetiker

  Grattis och tack för reportagen. Alla lika intressanta. I morse på TV var det en tramsig expertpanel som skulle ge kostråd till överviktiga barn. Expertpanelen bestod som vanligt av Claude Marcus och TV4s doktor Mikael Sandström samt en kollega till Claude Marcus, den leg.dietisten Anna Ek.

  Dom hade definitivt inget nytt att komma med, samma gamla vanliga trams – ät mindre. Dietisten Anna Ek tyckte att man kunde börja banta 3-4-åringar, men inte 2-åringar. Är man överviktig som 4-åring är man överviktig som 10-åring påstod hon.

  Riktigt dåligt och fegt av TV4 att inte ha en mer nyanserad expertpanel. Dom borde inte få stå oemotsagda. Det var märkligt korta inslag med denna expertpanel. Drog ut på flera timmar, med reklam och annan programpresentation. Reklamen handlade om fest hos Mekonomen med tårta och därefter kom Korvbrödsbagaren med sina korvbröd och Coop med grillkorv.

  På nyheterna fick man veta att ungdomar är deprimerade och har tappat livslusten. Reklaminslagen bestod av hur man kan sminka sig snygg. Det var också information för Godisgrisar om sommarjobb. Jobbet bestod av att avsmaka en massa godis. Det ingick gratis tandläkarbesök och gratis gymkort. Detta lät så idiotiskt så jag är inte helt säker på att jag var vaken, kanske drömde jag?

  • Hans Müller

   Jag noterade ovanstående inlägg. Men mitt problem är att jag är typ 2 Diabeticker sedan år 1998
   nu har jag upptäckt dina sidor om ”friska diabeticker” precis när diab.sköterskan vill att jag skall gå
   över till 2500 Metformin dagligen.(jag mår inte bra av Metformin).
   Jag försökte registrera mig i ”friska diabeticker” men Ert system påstår att mina 2 emailadresser
   redan finns hos er och jag skall välja någon annan. därför kan jag inte komma in i systemet.
   Har du någon Ide ? skulle vara interessant och få reda på hur ni gjorde att bli medicinfri ??
   Min Tel. är 0708934560 eller Email : hoppas på kontakt, är trött och håglös
   äter dessutom Simvastatin 20 och Alupurinol 100 sedan 10 år.
   tack på förhand för hjälp med beskrivvning av era nya matvanor

   • Niclas

    Hej,
    Jag hittade två mailadresser i användardatabasen som förmodligen är dina. Om du glömt lösenorden till dessa konton kan du återställa dem genom att klicka på länken ”Glömt lösenordet?” som finns där man vanligtvis loggar in och sedan skriva in dina mailadresser. Då skickas mail med instruktioner till de adresser du anger.
    Hälsningar Niclas (som hjälper Mats med den tekniska biten på sidan)

 2. Pre-diabetiker

  Jag bor intill en grundskola. Idag har hela skolan haft idrottsdag. Flera hundra skolbarn har passerat min balkong. Jag tvivlar starkt på att vart femte barn är överviktigt. Av dessa 100-tals som passerat mig idag har jag särskilt tittat på deras ev. övervikt. Knappt någon visade på någon som helst övervikt. Endast någon enstaka. Skolbarnen var mellan 7-16 år.

  Detta apropå den expertpanel som fick utrymme i TV4s Nyhetsprogram i går morse.
  Jag säger buh… och suck… åt den expertpanelen.

 3. Stina Edala

  Just det, inte alltid det så kallade experterna som är de egentliga experterna! Det gäller såklart både kolesterol och diabetes frågan. Angående att vart femte barn skulle vara överviktigt så kan jag hålla med dig att det låter något överdrivet. Det rimmar inte heller med vad jag ser omkring mig här där jag bor. Å andra sidan så tror jag att det finns kraftiga variationer i olika delar av landet och i olika samhällsskikt så det kan vara klokt att vara lite försiktig att uttala sig i frågan. MVH Stina

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Skrivet av Mats Wiman

Kostråden-dödar-typ2-diabetiker – långsamt

Ni kanske också lagt märke till den utmärkta webbsidan NOSUGARADDED.SE med pregnanta och pålästa avslöjanden och påpekanden om den bedrägliga värld vi lever i. Speciellt klarspråkad är Lars Lindbloms inlägg med rubriken som ovan: ”http://nosugaradded.se/kostraden-dodar-typ2-diabetiker-langsamt” Jag har hittills bara kunnat instämma i det som sägs på sidan. BRAVO! Mats

Skrivet av Mats Wiman

Okunniga läkare och professorer har inte en susning

Ralf Sundberg och Tore Scherstén har i Läkartidningen skrivit en mycket insiktsfull och manande artikel som kan lugna oss diabetiker som förbättrar vår hälsa genom att tillämpa strikt LCHF där ju fett, enkannerligen mättat fett, spelar en stor roll. Jag lugnades redan 2008 genom Uffe Ravnskovs bok ”Fett och kolesterol är hälsosamt” och den här.. Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Minska insulindosen farligt?

Det otroliga har hänt: En professor, tillika ordförande i Barndiabetesfonden reagerade på följande insändare av Erik Lindquist i Kramfors i Tidningen Ångemanland (www.allehanda.se): http://www.allehanda.se/opinion/insandare/ifragasatter-landstingets-kostrad-till-diabetiker med följande inlägg: http://www.allehanda.se/opinion/debatt/att-minska-insulindoserna-kan-bli-livsfarligt och fick berättigad kritik för sin kunksapnivå av en annan insändare: http://www.allehanda.se/opinion/insandare/skrammande-daligt-insatt samt ett relevant påpekande: www.allehanda.se/opinion/insandare/positivt-for-alla-att-minska-blodsockersvangningarna med ännu en replik av Erik Lindquist: http://www.allehanda.se/opinion/insandare/lagt-intresse-for-kostens-betydelse Kostdoktorn fick.. Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Halleluja! Äntligen glass för diabetiker!

Som jag redan nämnt tidigare (http://friskadiabetiker.se/?s=synder ) har jag hittat en perfekt avslutning på dagens intagande av livsmedel, nämligen Alvestaglass ”sockerfria glass”: VANILJ Ingredienser: Vatten, Fyllnadsmedel (polydextrose), Grädde (laktosfri), Äggula, Cocosfett, Naturlig Vaniljarom, Mjölkpulver (laktosfritt), Stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl,guarkärnmjöl), Emulgering (Veg Mono- och diglycerider, karragenan), Bourbon Madagaskar Vaniljstång, Sötningsmedel (steviolglykosider) Allergiinformation: Produkten innehåller ägg och mjölk (laktosfri)… Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Halleluja! Äntligen bröd för diabetiker.

Jag har nu i 6 år avstått från alla sorters bröd då jag vet att spannmål i alla former ger höjt blodsocker och därmed arbetar mot min hälsa och ger mig ett långtidssocker som gör mig till sjuk diabetiker istället för frisk. Att helt avstå från bröd är det svåraste av alla avståenden. Hela mitt.. Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Hur många miljoner kan landstingen spara med LCHF?

Min gode vän Erik Lindquist i mitt gamla landsting Västernorrland har lyckat med konststycket att få en relevant insändare införd i gammelmedia (tidningen Ångermanland/Allehanda): http://www.allehanda.se/opinion/insandare/ifragasatter-landstingets-kostrad-till-diabetiker För den late/jäktade/bekväme ser den ut så här: INSÄNDARE i Tidningen Ångermanland (TÅ) ——————————————————————————————————- Öppet brev till landstingsledningen: Landstinget köper årligen in insulin till kolhydratintoleranta (diabetiker) i länet för 36.. Läs hela inlägget.