Skrivet av Mats Wiman

Det är kolhydrater, stupid!!

Det är inte sockret!!

LCHF vinner terräng och dinosaurierna får det svårare och svårare när de försöker marginalisera LCHF.
Ändå tycker jag att det hela går för långsamt.
En huvudorsak är den begreppsförvirring som lögnaktighet, ignorans, omedvetenhet och helt enkelt slentrian skapat:

”Vi måste se upp med sockret”

”Ja men jag äter ju inte socker”. Saken är klar: ”Jag behöver inte göra något. Livet leker!” (och bukspottkörteln fungerar).

”Jag älskar bröd, pasta, potatis, ris, öl och läsk och behöver väl inte ändra mitt liv.”

Jag var den här personen för 10 år sedan för jag begrep inte att kolhydrater blir till socker när matsmältningen är färdig.
På så sätt slet jag ut min inslulinproducerande bukspottkörtel, gick upp i vikt och fick diagnosen Diabetes Typ 2 1998.
Tack vare Annika Dahlqvist, Lars_Erik Litsfelt, Uffe Ravnskov m.fl. lyckades jag 2008 befria mig ur dödens/vårdens käftar och börja leva ett friskt medicinfritt liv med ett lågt och jämt blodsocker tack vare att jag begrep att minimering av kolhydrater är hemligheten.
Kolhydrater behöver man nämligen inte, som många i sin okunnighet tror

Så, alla LCHF-vänner: Sluta tala om socker, börja tala om kolhydrater så att fler fattar galoppen, går ner i vikt, mår bättre och inte blir diabetiker!

2 kommentarer

 1. Ludmila Ferm

  Håller helt med dig!!!

  Försöker hela tiden att tala med min omgivning om att jag INTE ÄTER KOLHYDRATER (vilket egentligen betyder att jag inte äter socker, för att alla kolhydrater förvandlas till glykos i min mage). Folk fattar inte att pasta är lika dålig, eller till och med sämre än några skedar rent socker, 100 gr pasta innehålller ca 70 gr kolhydrater, som förvandlas till socker i din mage..Men jag försöker härda ut: precis som du, Mats, är jag typ 2 diabetiker, som klarar mig hur bra som helst utan mediciner och – naturligtvis – utan kolhydrater..

 2. Mats Lindgren

  Hej Mats, bra inlägg. Viktigt att man förstår att kolhydrater är samlingsnamnet för alla sockerarter som finns och där ingår även vanligt rörsocker. Problemet är hur man ska göra sig förstådd? Ann Fernholm skriver om det söta blodet och det har fått stort genomslag. Frågan är om det fått lika stor uppmärksamhet om där stått det kolhydratrika eller glukosrika blodet. Jag är inte så säker på det. Frågan är hur man ska nå ut med kunskapen om att det finns nästan lika mycket socker i pasta, flingor och bröd som i rent godis? En pedagogisk fråga i docentformat!
  Hälsningar,
  Mats Lindgren

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Skrivet av Mats Wiman

Kostråden-dödar-typ2-diabetiker – långsamt

Ni kanske också lagt märke till den utmärkta webbsidan NOSUGARADDED.SE med pregnanta och pålästa avslöjanden och påpekanden om den bedrägliga värld vi lever i. Speciellt klarspråkad är Lars Lindbloms inlägg med rubriken som ovan: ”http://nosugaradded.se/kostraden-dodar-typ2-diabetiker-langsamt” Jag har hittills bara kunnat instämma i det som sägs på sidan. BRAVO! Mats

Skrivet av Mats Wiman

Okunniga läkare och professorer har inte en susning

Ralf Sundberg och Tore Scherstén har i Läkartidningen skrivit en mycket insiktsfull och manande artikel som kan lugna oss diabetiker som förbättrar vår hälsa genom att tillämpa strikt LCHF där ju fett, enkannerligen mättat fett, spelar en stor roll. Jag lugnades redan 2008 genom Uffe Ravnskovs bok ”Fett och kolesterol är hälsosamt” och den här.. Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Minska insulindosen farligt?

Det otroliga har hänt: En professor, tillika ordförande i Barndiabetesfonden reagerade på följande insändare av Erik Lindquist i Kramfors i Tidningen Ångemanland (www.allehanda.se): http://www.allehanda.se/opinion/insandare/ifragasatter-landstingets-kostrad-till-diabetiker med följande inlägg: http://www.allehanda.se/opinion/debatt/att-minska-insulindoserna-kan-bli-livsfarligt och fick berättigad kritik för sin kunksapnivå av en annan insändare: http://www.allehanda.se/opinion/insandare/skrammande-daligt-insatt samt ett relevant påpekande: www.allehanda.se/opinion/insandare/positivt-for-alla-att-minska-blodsockersvangningarna med ännu en replik av Erik Lindquist: http://www.allehanda.se/opinion/insandare/lagt-intresse-for-kostens-betydelse Kostdoktorn fick.. Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Halleluja! Äntligen glass för diabetiker!

Som jag redan nämnt tidigare (http://friskadiabetiker.se/?s=synder ) har jag hittat en perfekt avslutning på dagens intagande av livsmedel, nämligen Alvestaglass ”sockerfria glass”: VANILJ Ingredienser: Vatten, Fyllnadsmedel (polydextrose), Grädde (laktosfri), Äggula, Cocosfett, Naturlig Vaniljarom, Mjölkpulver (laktosfritt), Stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl,guarkärnmjöl), Emulgering (Veg Mono- och diglycerider, karragenan), Bourbon Madagaskar Vaniljstång, Sötningsmedel (steviolglykosider) Allergiinformation: Produkten innehåller ägg och mjölk (laktosfri)… Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Halleluja! Äntligen bröd för diabetiker.

Jag har nu i 6 år avstått från alla sorters bröd då jag vet att spannmål i alla former ger höjt blodsocker och därmed arbetar mot min hälsa och ger mig ett långtidssocker som gör mig till sjuk diabetiker istället för frisk. Att helt avstå från bröd är det svåraste av alla avståenden. Hela mitt.. Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Hur många miljoner kan landstingen spara med LCHF?

Min gode vän Erik Lindquist i mitt gamla landsting Västernorrland har lyckat med konststycket att få en relevant insändare införd i gammelmedia (tidningen Ångermanland/Allehanda): http://www.allehanda.se/opinion/insandare/ifragasatter-landstingets-kostrad-till-diabetiker För den late/jäktade/bekväme ser den ut så här: INSÄNDARE i Tidningen Ångermanland (TÅ) ——————————————————————————————————- Öppet brev till landstingsledningen: Landstinget köper årligen in insulin till kolhydratintoleranta (diabetiker) i länet för 36.. Läs hela inlägget.