Skrivet av Mats Wiman

Hur många miljoner kan landstingen spara med LCHF?

Min gode vän Erik Lindquist i mitt gamla landsting Västernorrland
har lyckat med konststycket att få en relevant insändare införd
i gammelmedia (tidningen Ångermanland/Allehanda):

http://www.allehanda.se/opinion/insandare/ifragasatter-landstingets-kostrad-till-diabetiker

För den late/jäktade/bekväme ser den ut så här:

INSÄNDARE i Tidningen Ångermanland (TÅ)
——————————————————————————————————-
Öppet brev till landstingsledningen:

Landstinget köper årligen in insulin till kolhydratintoleranta (diabetiker) i länet för 36 miljoner.
Till detta kommer kostnad för injektionsnålar, tablettmedicinering, teststickor med mera.

Då jag på nära håll följt en av dessa kolhydratintoleranta som genom att ändra sin kost,
i strid med de rekommendationer dietisten får ge, nu reducerat sin vikt och kunnat minska
sin insulindosering med en tredjedel, inser jag att jag upptäckt en besparingspotential på
mer än 12 miljoner per år! Hur många vårdplatser eller sköterskor skulle det räcka till?

Innan insulinet var uppfunnet fick den som fått sockersjuka, som det då kallades,
kostrådet ”undvik kolhydrater så överlever du längre”. Dietisten får inte rekommendera
en lågkolhydratkost av skälet att det inte finns några långsiktiga studier som visar att
den fungerar. Detta innebär i så fall att då det visat sig i långsiktiga studier att den
lågfettkost man rekommenderar saknar effekt, borde man inte få rekommendera den alls.
SBU har till och med konstaterat att dagens kostråd ”saknar vetenskaplig evidens”.
Vad får dietisten i så fall rekommendera?
Nu kommer ni säkert att gömma er bakom att ni är bundna till att följa de rekommendationer
som kommer från Livsmedelsverket och Socialstyrelsen.
I så fall undrar jag om ni inte kan tänka själva och, om ni ser att det finns utrymme för
förbättringar av både folkhälsa och landstingets ekonomi, göra något åt saken?
Jag menar inte att ni ska börja forska själva, men landstinget är med i SKL, Sveriges kommuner
och landsting, som är en tung aktör och som skulle kunna kräva att man genomför en ordentlig
kostforskning samt gör en översyn av de nuvarande kostråden.
På tal om kostråd, de senaste ”Kostråd för diabetiker” jag läste och som delades ut på en vårdcentral,
var inte upptryckt av landstinget utan av en läkemedelstillverkare. Det känns lite som att landstinget
”satt räven som vakt i hönshuset”, för det är väl rimligt att anta att det är viktigare för en
läkemedelstillverkare är att få sälja medicin än att rekommendera folk en kost som gör att man
slipper medicinen?
Då den nuvarande landstingsledningen uppenbarligen är alltför okunnig/ointresserad/ovillig/
självupptagen/bekväm (stryk det som inte är tillämpligt) för att göra något åt saken, är det är min
fromma förhoppning att vi efter höstens val får en ny landstingsledning som bättre tar sitt ansvar
för allas vår hälsa och landstingets ekonomi.

Erik Lindquist
——————————————————————————————————–

Omräknat till alla landsting i Sverige skulle istället för ‘endast’ 12 miljoner c:a 500 miljoner kunna sparas.
Kostnaderna för de dyra och onödiga medicinerna, för att inte tala om de många gånger betydligt högre följdkostnaderna som hjärtinfarkt, stroke, blindhet och amputationer.
Lidande och livskvalitetsförluster saknar hittills mått och värde i kronor.

Med säkerhet kan många, många miljarder per år sparas, vilket skulle kunna användas till fler vårdplatser, fler sköterskor resp. högre löner.

Mats J C Wiman
Frisk diabetiker

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Skrivet av Mats Wiman

Kostråden-dödar-typ2-diabetiker – långsamt

Ni kanske också lagt märke till den utmärkta webbsidan NOSUGARADDED.SE med pregnanta och pålästa avslöjanden och påpekanden om den bedrägliga värld vi lever i. Speciellt klarspråkad är Lars Lindbloms inlägg med rubriken som ovan: ”http://nosugaradded.se/kostraden-dodar-typ2-diabetiker-langsamt” Jag har hittills bara kunnat instämma i det som sägs på sidan. BRAVO! Mats

Skrivet av Mats Wiman

Okunniga läkare och professorer har inte en susning

Ralf Sundberg och Tore Scherstén har i Läkartidningen skrivit en mycket insiktsfull och manande artikel som kan lugna oss diabetiker som förbättrar vår hälsa genom att tillämpa strikt LCHF där ju fett, enkannerligen mättat fett, spelar en stor roll. Jag lugnades redan 2008 genom Uffe Ravnskovs bok ”Fett och kolesterol är hälsosamt” och den här.. Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Minska insulindosen farligt?

Det otroliga har hänt: En professor, tillika ordförande i Barndiabetesfonden reagerade på följande insändare av Erik Lindquist i Kramfors i Tidningen Ångemanland (www.allehanda.se): http://www.allehanda.se/opinion/insandare/ifragasatter-landstingets-kostrad-till-diabetiker med följande inlägg: http://www.allehanda.se/opinion/debatt/att-minska-insulindoserna-kan-bli-livsfarligt och fick berättigad kritik för sin kunksapnivå av en annan insändare: http://www.allehanda.se/opinion/insandare/skrammande-daligt-insatt samt ett relevant påpekande: www.allehanda.se/opinion/insandare/positivt-for-alla-att-minska-blodsockersvangningarna med ännu en replik av Erik Lindquist: http://www.allehanda.se/opinion/insandare/lagt-intresse-for-kostens-betydelse Kostdoktorn fick.. Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Halleluja! Äntligen glass för diabetiker!

Som jag redan nämnt tidigare (http://friskadiabetiker.se/?s=synder ) har jag hittat en perfekt avslutning på dagens intagande av livsmedel, nämligen Alvestaglass ”sockerfria glass”: VANILJ Ingredienser: Vatten, Fyllnadsmedel (polydextrose), Grädde (laktosfri), Äggula, Cocosfett, Naturlig Vaniljarom, Mjölkpulver (laktosfritt), Stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl,guarkärnmjöl), Emulgering (Veg Mono- och diglycerider, karragenan), Bourbon Madagaskar Vaniljstång, Sötningsmedel (steviolglykosider) Allergiinformation: Produkten innehåller ägg och mjölk (laktosfri)… Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Halleluja! Äntligen bröd för diabetiker.

Jag har nu i 6 år avstått från alla sorters bröd då jag vet att spannmål i alla former ger höjt blodsocker och därmed arbetar mot min hälsa och ger mig ett långtidssocker som gör mig till sjuk diabetiker istället för frisk. Att helt avstå från bröd är det svåraste av alla avståenden. Hela mitt.. Läs hela inlägget.