Skrivet av Mats Wiman

Halleluja! Äntligen bröd för diabetiker.

Jag har nu i 6 år avstått från alla sorters bröd då jag vet att spannmål i alla former ger höjt blodsocker och därmed arbetar mot min hälsa och ger mig ett långtidssocker som gör mig till sjuk diabetiker istället för frisk.
Att helt avstå från bröd är det svåraste av alla avståenden.
Hela mitt liv har jag komponerat mackor tills jag äntligen förstod att bröd, speciellt vitt rostat bröd med KOO-marmelad eller smält smör var rena arseniken för mig.
För några år sen prövade jag med försiktighet ett ”ATKINS”-bröd med ‘bara’ 24 g kh/100g men det var naturligtvis helt uppåt väggarna (jag har ju hela tiden hållit mig under 5 g/dag och med detta uppnått ett långtidsblodsocker (HbA1c) på 4,9/41 vilket gjort att min VC förklarat mig vara ”icke-diabetiker” .(Detta är i.o.f.s. fel – jag är lika mycket diabetiker som en nykter alkoholist är alkoholist).

För några veckor sedan fick jag höra att LIDL hade ett ”lågkolhydratbröd” (om 8,5 g kh!!/100 g) och det såg mycket lockande ut (se bild nedan). Pris: 5,90 kr/bulle.

Om man med en svagt sinustandad brödkniv (= våra föräldrars brödkniv) skär bullen (c:a 110 g) i 3 skivor (1,96 kr) får man bara 3,06 g kh per skiva vilket på dygnsbasis ger mycket goda fasteblodsockervärden (4,8-5,7).

Med 80 g (6 hyvlingar) Arla kylskåpskall Jämtgårdsost (ett riktigt lyckokast av Östersundsmejeriet) och ordentligt med extrasaltat rumsvarmet smör är detta en kulinarisk läckerhet som dessutom är idealisk som färdkost, varigenom hungern vid resor med njutning kan hållas borta.

Denna protein-ostmacka är perfekt passande till en kopp kaffe/expresso och är därtill mycket mättande.

Proteinbröd Proteinbrödet/Lågkolhydratbrödet bakas i butiken och brukar därför finnas i tillräcklig mångd. Smaken är fräsch och mycket mustig och rik.

Själv har jag inhandlat över 40 st som jag via frysen tinar i kylskåpet för perfekt smak och konsistens.

En del föredrar kanske den varma eller rumstempererade varianten.

En riktig fullträff av LIDL !!

10 kommentarer

  1. Leg

    Också hos Willys har de lågkolhydratbröd. Det ser ut som vanligt rågbröd, skivat, 7g kh per 100 g, om jag minns rätt, och smaker som rågbröd. Namnet är högproteinbröd

    • Mats Wiman

      Hej!
      Har också prövat Willys bröd men kan bara (subjektivt) säga att det smakar 10 gånger mindre än LIDLs.
      Desssutom går skivorn lätt sönder då de är så tunna.
      Mats

      • elisabeth lundkvist

        Mats-TACK-du har räddat livet på mig ! ☺trodde bröd var kört för min del/
        Hamnade av en slump hos dig -eureka-jag kan äta bröd tack vare Lidls
        helt suveräna proteinbröd-saftigt och gott och nyttigt/mvh elisabeth lundkvist

  2. Ludmila Ferm

    Tack för den här upplyssningen, Mats! Det vore förstås bra att göra anlys på brödet och kolla att det verkligen så litet kolhydrater i det som det påstås. Skall kolla på LIDL i Frankrike (där jag numera bor) ifall de också har det här brödet. Annars har jag vant mig med OOPSI, gjorda på ägg, Philadelphiaost och litet fiberhusk. Jag strör över litet solrosfrö – jättegott!
    Hälsningar från en frisk diabetiker

    • Mats Wiman

      Hej Ludmila!

      Misstänksam som jag är bad jag om en komplett näringsdeklaration men det har lIDL ännu inte klarat att leverera.
      Då varje skiva (matematiskt) endast innehåller 3,06 g kh har jag dock ätteit 3 per dag (över flera timmar (allt efter hungerkänsla) och därvid kunnat konstatera att mitt fasteblodsocker är lägre och stabilare än på länge, inkl min goda dessert från Alvestaglass (se nästa inlägg)

  3. MagnusH

    Varför måste ni äta bröd? Det gäller att komma ifrån gamla vanor och då är det olämpligt även med få gram kolhydrater. Ju färre gram kolhydrater desto bättre blodsocker.

  4. P-O Bivner

    Hej Mats
    Tack för tipset, Jag har länge letat efter ett bröd för diabetiker. Vårt Lidel här i Helsingborg har för ett tag sedan börjat butiksbaka, och dom har säkert denna brödsort.
    Bästa hälsningar P-O B

Skriv ett svar till MagnusH Avbryt svar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Skrivet av Mats Wiman

Kostråden-dödar-typ2-diabetiker – långsamt

Ni kanske också lagt märke till den utmärkta webbsidan NOSUGARADDED.SE med pregnanta och pålästa avslöjanden och påpekanden om den bedrägliga värld vi lever i. Speciellt klarspråkad är Lars Lindbloms inlägg med rubriken som ovan: ”http://nosugaradded.se/kostraden-dodar-typ2-diabetiker-langsamt” Jag har hittills bara kunnat instämma i det som sägs på sidan. BRAVO! Mats

Skrivet av Mats Wiman

Okunniga läkare och professorer har inte en susning

Ralf Sundberg och Tore Scherstén har i Läkartidningen skrivit en mycket insiktsfull och manande artikel som kan lugna oss diabetiker som förbättrar vår hälsa genom att tillämpa strikt LCHF där ju fett, enkannerligen mättat fett, spelar en stor roll. Jag lugnades redan 2008 genom Uffe Ravnskovs bok ”Fett och kolesterol är hälsosamt” och den här.. Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Minska insulindosen farligt?

Det otroliga har hänt: En professor, tillika ordförande i Barndiabetesfonden reagerade på följande insändare av Erik Lindquist i Kramfors i Tidningen Ångemanland (www.allehanda.se): http://www.allehanda.se/opinion/insandare/ifragasatter-landstingets-kostrad-till-diabetiker med följande inlägg: http://www.allehanda.se/opinion/debatt/att-minska-insulindoserna-kan-bli-livsfarligt och fick berättigad kritik för sin kunksapnivå av en annan insändare: http://www.allehanda.se/opinion/insandare/skrammande-daligt-insatt samt ett relevant påpekande: www.allehanda.se/opinion/insandare/positivt-for-alla-att-minska-blodsockersvangningarna med ännu en replik av Erik Lindquist: http://www.allehanda.se/opinion/insandare/lagt-intresse-for-kostens-betydelse Kostdoktorn fick.. Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Halleluja! Äntligen glass för diabetiker!

Som jag redan nämnt tidigare (http://friskadiabetiker.se/?s=synder ) har jag hittat en perfekt avslutning på dagens intagande av livsmedel, nämligen Alvestaglass ”sockerfria glass”: VANILJ Ingredienser: Vatten, Fyllnadsmedel (polydextrose), Grädde (laktosfri), Äggula, Cocosfett, Naturlig Vaniljarom, Mjölkpulver (laktosfritt), Stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl,guarkärnmjöl), Emulgering (Veg Mono- och diglycerider, karragenan), Bourbon Madagaskar Vaniljstång, Sötningsmedel (steviolglykosider) Allergiinformation: Produkten innehåller ägg och mjölk (laktosfri)… Läs hela inlägget.

Skrivet av Mats Wiman

Hur många miljoner kan landstingen spara med LCHF?

Min gode vän Erik Lindquist i mitt gamla landsting Västernorrland har lyckat med konststycket att få en relevant insändare införd i gammelmedia (tidningen Ångermanland/Allehanda): http://www.allehanda.se/opinion/insandare/ifragasatter-landstingets-kostrad-till-diabetiker För den late/jäktade/bekväme ser den ut så här: INSÄNDARE i Tidningen Ångermanland (TÅ) ——————————————————————————————————- Öppet brev till landstingsledningen: Landstinget köper årligen in insulin till kolhydratintoleranta (diabetiker) i länet för 36.. Läs hela inlägget.